Ökoteszt

Mi etetünk, minket pedig etetnek?

Száraz és nedves kutyaeledeleket vizsgáltunk  

Ha van marketing-sikertermék toplista, a kutyaeledel bizonyára szerepel rajta. Kevés árukategória létezik, ami oly nagy ívű pályát futott be, mint a „pet food”. Néhány évtizede aligha akadt gazda, akinek bizodalma lett volna az ilyesmihez, míg ma már teljesen természetes, hogy granulátumot ropogtatnak, vagy éppen konzervet falatoznak kedvenceink. Kényelmünk és hiszékenységünk ékes bizonyítéka, hogy tömegével fogynak az eledelek a boltok polcairól. Vagyis nem csak a kiglancolt médiakutyák fogyasztják a médiatápokat. De vajon tudjuk, hogy mit van bennük? 

Újítsuk fel otthonunkat!

Jobbat, takarékosabban!

Napjainkban az egyre emelkedő energia árak és a környezettudatos szemléletváltás miatt a házak esetében az energiatakarékosság fontos tényezővé vált. Így a felújításnál az elöregedett anyagok cseréje mellett az is cél, hogy utána a ház takarékosabban tudjon üzemelni. Mindenképpen érdemes erre költenünk, mert biztosan meglátszik a rezsi költségeinken az ésszerű ráfordítás. 

Fókuszban a kistermelők

Megkérdeztük!

Sokan vásárolunk őstermelői piacokon, és szeretnénk, ha a jövőben még többen tennék ezt. Éppen ezért fontos, hogy biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek a tányérunkra. Hogyan történik ennek kontrollálása, mit érdemes tudnunk az ellenőrzésekről? Kérdéseinkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága adta meg a válaszokat. 

Hová kerüljön a veszélyes hulladék?

Nem kell a lomtalanításra várni, hogy a nem kívánatos hűtőtől, kiégett fénycsőtől és egyéb társaitól megszabaduljunk. Környezetünk védelme érdekében a veszélyes hulladékokat külön kell gyűjteni, épp ezért nem dobhatjuk a háztartási szemetesbe. Leadhatjuk ezeket a hulladékudvarokban, vagy akár a szolgáltatóhoz, kereskedőhöz is visszavihetjük.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Legyünk tudatosak 

Napjainkban számtalan inger ér minket, amikor vásárolni indulunk. A boltok roskadozó polcai, számtalan reklám, akció, s persze szükségleteink, igényeink sarkallnak vásárlásra, melyeknek csak pénztárcánk és tudatos gondolkodásunk szabhat határt. Ahhoz, hogy a csábító élelmiszer-kínálat ellenére is tudatosak legyünk, érdemes megfontolnunk néhány szempontot. 

Amiről érdemes beszélni

Térségi hagyományok a Jászságban

A jászok büszkék hagyományaikra, kulturális értékeikre, erre számos hagyományőrző és kulturális rendezvény hívja fel a figyelmet a kistérségben. Mindegyiknek megvan a maga tradicionális és kulturális jelentősége, közülük az egyik legjelentősebb a Jászok Világtalálkozója. Az 1998-ban megrendezett világtalálkozón választották meg a Jászság újkorának első jászkapitányát, akinek legfőbb feladata a jász hagyományőrzés támogatása, a jász identitás erősítése.

Tartósítás házilag

Zöldségek, gyümölcsök másként

A lekvárok, dzsemek, aszalt gyümölcsök, a húsok mellé feltálalt savanyúságok nemcsak a házias ízeket, hanem a nyugodt, békebeli korok meghitt hangulatát is visszacsempészik a családi étkezésekbe. A gyerekek bevonásával a tradíciók átadása, kellemes családi program válhat a gyümölcsök, zöldségek feldolgozásából. 

Zöld iroda, zöld munkahely

Ökotudatos vállalkozás

A környezetbarát munkahely kialakítására számtalan megoldás van. A környezettudatos irodák, munkahelyek kialakítása egyértelműen illeszkedik Magyarország és az Európai Unió hosszú távú környezetpolitikájába. Azon kívül, hogy az ilyenfajta környezettudatos működés nemzetközi és hazai elvárás, a zöld iroda működtetése a cég vagy szervezet számára jelent elsődleges előnyöket, hiszen csökkenti ökológiai lábnyomát, jobb és egészségesebb munkakörülményeket teremt, és nem utolsósorban gazdasági megtakarításokat eredményez. 

Oldalak