Háztartási Tippek

Ökoturizmus

Az ökoturizmus a természeti, környezeti valamint kulturális látnivalók felkeresését és élvezetét, a turista környezeti nevelését jelenti a legkevesebb kár okozásával úgy, hogy a helyi közösségek, a gazdaság, valamint a környezet a lehető legtöbb hasznot húzzák látogatásából.

Ökokozmetika

Fontos, hogy a kozmetikumok terén is figyelmesek legyünk, hiszen a házimunka során számtalan káros anyaggal, tisztítószerrel érintkezik bőrünk. A kiszáradt bőrfelületen felszívódó vegyi anyagok pedig bőrirritációt, allergiás bőrbetegségeket idézhetnek elő. Ha tehetjük vásároljunk környezet- és bőrbarát tisztítószereket, s használjunk gumikesztyűt.

Vízmegtakarítás

A víz az egyik legértékesebb erőforrásunk. Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. Bár a háztartási vízfogyasztás csupán töredéke a teljes vízfelhasználásnak, a legértékesebb kincs mégis az ivóvíz. A vízgazdálkodás kérdése az egész emberiséget érintő ügy, ám apró lépésekkel, praktikákkal sokat tehetünk a vízzel való takarékoskodás érdekében. 

Komposztálás

A komposztálás, komposztkészítés hasznos, fáradságot nem igénylő időtöltés, a legősibb hulladék-újrahasznosító eljárás. A komposztálás célja a háztartási hulladék csökkentése, és a visszajuttatott tápanyagokkal a talaj javítása. Komposztálható hulladékok a vágott fű, lomb és gallyhulladék, az össze zöldséghulladék, sövények, bokrok nyírásából származó nyesedékek, gyümölcshéjak stb. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy környezetünket kevésbé terheljük és jobb életminőséget teremtsünk.

Így takarékoskodhatsz az energiával!

Bár hazánk még gyerekcipőben jár az energiatudatosság terén, egyre több háztartási- és egyéb eszközök nyújtanak lehetőséget a háztartási energiafogyasztás mérséklésére (pl.: energiatakarékos izzó), melyek használatával nem csupán a rezsi költséget csökkenthetjük, hanem a környezeti értékek megőrzését is szem előtt tarthatjuk. Az energiamegtakarítás csupán odafigyelés kérdése, mely apró praktikák, tippek alkalmazásával hatékonyan elérhető. (FÉBÉSZ)

Szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás

A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyagfajta szerint való elkülönített gyűjtése. A hulladékfajták közül a papír, az üveg és műanyag hulladékokat leggazdaságosabb már a háztartásokban szelektíven gyűjteni. A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladékok újrahasznosítása környezeti és gazdasági szempontból is előnyös. Az újrahasznosítással egyrészt nyersanyagokat és energiát takarítunk meg, másrészt csökkentjük a környezet terhelését.