Fogyassz Ökosan!

Márciusban indult a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) fogyasztóvédelmi, fenntarthatósági kampánya a HAJT-A Csapat Egyesület és a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete (LEADER akciócsoportok) együttműködésével. A programsorozat célja új fogyasztói értékrend kialakítása, a helyi közösségek megerősítése, a helyi termékek, a fenntartható fogyasztás népszerűsítése. 

A fenntartható életmód és az ehhez kapcsolódó viselkedésminták elterjesztésével a mindennapi környezettudatosság kialakítására törekszünk. 

Tippek, tanácsok:

1) Készítsünk bevásárlólistát: csak a feljegyzett, előzetesen kigondolt termékeket vásároljuk meg.

2) Célirányosan vásároljunk: ne kalandozzunk el az árutól roskadozó pultok és polcok között, így könnyen beeshet a kosárba egy-két felesleges termék.

3) Lehetőleg a friss élelmiszerek mellett döntsünk, a fagyasztott termékek előállítása és tárolása ugyanis tízszer több energiát emészt fel.

4) Részesítsük előnyben a bioélelmiszereket. Ezek ugyanis nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, vegyszermentes talajon nőnek és több vitamint tartalmaznak, mint a hagyományos, nem bio élelmiszerek.

5) Vásároljunk helyben készült termékeket és a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket a sok ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt és tartósított áruk helyett! A szállítóeszközök energiát használnak, és temérdek szennyező anyagot bocsátanak ki a levegőbe. Minél közelebbről érkezik valami az asztalunkra, az annál jobb egészségünknek és a környezetnek is. 

6) Tartós termékeket válasszunk, próbáljunk minél kevesebb eldobható, egyszer használatos dolgot venni!

7) Kerüljük az „agyoncsomagolt” termékeket (pl. bonbonok), amiből lehet, kimért formában vásároljunk.

Iskolák figyelmébe ajánljuk - a tudatos iskolás 6 pontja

1. Tervezd meg a vásárlást!

Írj listát! Csak olyan iskolaszert szerezz be, amelyre valóban szükséged van.

2. Óvakodj a mérgező anyagoktól!

A ceruza külső lakkbevonata mérgező anyagot tartalmazhat. Válassz lakkozatlan, viaszolt ceruzát, vagy utántölthető rotringot! Lakkozatlant keress az ecsetekből is!

Csak a legegyszerűbb, kaucsukból készült gumiradírt, víz alapú filctollat vásárold meg! A színes, szagos radírok ugyanis általában PVC-ből készülnek.

Kerüld a PVC-ből készült iskolatáskát!

Győződj meg róla, hogy a tanszer nem tartalmaz egészségre káros anyagot! Segítségedre lehet a termékeken feltüntetett CE-jel és EN 71/3 szám, ami arra utal, hogy az adott termékben lévő vegyszertartalom határérték alatti.

Ismert márkajelzésű, európai terméket válassz!

3 . Jó minőségű, tartós terméket vásárolj!

Így sokkal kevesebb dolog kerül a szemétbe. Keresd a természetes (fa, papír, textil), újrahasznosított anyagú eszközöket!

4. Add tovább!

A felesleges, de jó állapotú tanszereket, könyveket könnyű továbbadni baráti, rokoni körökben; értékesíteni az interneten vagy felajánlani rászorulóknak, karitatív szervezeteknek.

5. Figyelj a csomagolásra!

Nem teszel jót a környezetnek, ha minden nap új műanyag zacskóban, vagy alufóliában viszed a tízóraidat. Használj inkább textil szalvétát, vagy műanyag tároló dobozt! A hulladékot szelektív gyűjtőbe vidd!

6. Bringázz a suliba!

Kerékpározással jót teszel az egészségednek és a környezetednek is. Hosszabb táv esetén, a tömegközlekedés a környezetet kevésbé terhelő megoldás. Ha pedig mindenképp az autót kell választani, akkor legalább próbálj telekocsit szervezni: egymás közelében lakó osztálytársakat, barátokat heti beosztással a családok felváltva vigyék iskolába, óvodába.